kalkun
Helstekt kalkunfilet med waldorfsalat og sjysaus
Helstekt kalkunfilet blir en saftig og god middag hvis du steker den riktig. Server gjerne med en frisk og sprø waldorfsalat og sjysaus.
1t / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Helstekt kalkunfilet:
700 gkalkunfilet (eller kalkunbryst)
1 tssalt (smak til)
1 tspepper (smak til)
2 sssmør
Waldorfsalat:
200 grøde druer
4 stkstangselleri
1 stkeple
100 gvalnøtter
2 dlkremfløte
1 og en halv dlmajones
1 klypesukker
en halv tssalt (smak til)
en halv tspepper (smak til)
Sjysaus:
2 sssmør
2 sshvetemel
4 dlvann (ca)
1 stkstekesjy (fra kalkunfileten)
Fremgangsmetode
Brun kalkunfileten på begge sider i en stekepanne med smør, og krydre godt med salt og pepper.
Legg fileten over i en ildfast form, stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av kjøttet, og sett formen i forhåndsvarmet ovn på 170 ˚C over- og undervarme.
Stek til termometeret viser 64 ˚C, det tar ca 40 minutter, før du tar den ut av ovnen.
La kjøttet hvile, gjerne under aluminiumsfolie, i 15 minutter før du deler det i skiver.
Waldorfsalat
Vil du servere med waldorfsalat, lager du den klar mens kalkunfileten er i ovnen.
Visp fløten til myk krem sammen med sukkeret, og bland inn majones, litt salt og pepper.
Del druer i to, stangselleri og epler i biter og vend inn sammen med valnøttene. Oppbevares kjølig frem til servering.
Sjysaus
Lag saus ved å smelte smør i en vid gryte.
Rør inn hvetemel, og rør rundt på middels varme til jevningen har en fin og brun farge. Spe med vann litt etter litt, og rør kraftig mellom hver gang for å unngå klumper.
Hell til slutt i stekesjyen fra kalkunfileten, og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm frem til kalkunen har fått hvile i 15 minutter.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆