kalkun
Saftig kalkunrull med salsiccia- og nøttefyll, båtpoteter og tranebærsaus
Imponer med saftig kalkunrull neste gang du skal invitere til fest. Herlig stuffing og en mektig tranebærsaus gir ekstra god smak og topp stemning, enten det er jul, nyttårsaften eller thanksgiving!
1t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Kalkunrull med salsiccia- og nøttefyll:
300 grå salsicciapølse
en halv stkgul løk ( finhakket)
2 feddhvitløk (revet)
1 skivelandbrød (lyst, gjerne daggammelt, smulet)
50 ggrovhakkede valnøtter
10 stksalvieblader (grovhakket)
1 tsrevet sitronskall
1 stkkalkunfilet (1-1,5 kg)
12 skiverbacon
Tranebærsaus:
1 dlrødvin
2 ssappelsinsaft
1 tsrevet appelsinskall
2 dlsukker
en halv tsmalt ingefær
300 gfriske tranebær
Båtpoteter:
600 gsmåpoteter (delt i fire)
4 ssolivenolje
1 tsflaksalt
en halv tsnykvernet pepper
Fremgangsmetode
Kalkunrull med salsiccia- og nøttefyll
Klem innmaten av salsicciapølsen ut i en bolle og bland godt sammen med løk, hvitløk, brødsmuler, grovhakkede valnøtter, salvie og revet sitronskall. Sett til side.
Forvarm ovnen til 200˚C. Skjær løs «innerfileten» på kalkunfileten.
Del kalkunfileten på langs, nesten helt gjennom. Legg skinnsiden ned og brett ut brystet som en sommerfugl. Dekk med plastfolie og bank kjøttet slik at det får en jevn tykkelse. Gjør det samme med den lille fileten.
Legg baconskivene tett i tett på et lag plastfolie eller matpapir. Du kan ev. flette baconskivene sammen til et «ark», omtrent på størrelse med kalkunfileten.
Plasser kalkunfileten på baconet og fordel stuffingen jevnt utover. Løft plastfolien på den ene langsiden og rull sammen så tett som mulig.
Legg kalkunrullen med skjøten ned i en smurt brødform og sett inn steketermometer. Stek på rist midt i ovnen til kjernetemperaturen er 65˚C.
Ta kalkunrullen ut av ovnen og la den hvile under folie eller et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter før den skjæres i tykke skiver.
Båtpoteter
Skyll og tørk potetene. Del i båter og fordel utover en ildfast form eller et bakepapirkledd stekebrett. Ringle over olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett i ovnen sammen med kalkunen og stek i 30-40 minutter til potetbåtene er møre.
Tranebærsaus
Ha alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp under omrøring. Senk temperaturen og la sausen koke til den tykner (ca. 15 minutter). Tranebærsausen kan serveres lunken.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆