Pølsegrateng med julepølse
Saftig pølsegrateng med smak av jul er lettvint. Ha alt i formen – så kan du slappe av og gjøre andre ting mens middagen lager seg selv i ovnen.
45min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
3 dlmakaroni
5 dlmelk
2 sssmør
3 sshvetemel
3 stkegg
1 stkmedisterpølser
50 grevet ost
15 cmpurre (i skriver)
1 håndfullfrisk persille (grovhakket)
1 knivspissmuskat
1 klypesalt og pepper
Fremgangsmetode
FEM BUD FOR SAFTIG PØLSEGRATENG
1. HVIT SAUS
Ta deg de fem minuttene ekstra det tar å lage en ordentlig hvis saus av smør, mel og melk. Den tykke hvite sausen holder nemlig på masse fuktighet, og gjør gratengen ekstra saftig.
Hvit saus lager du forøvrig slik: Smelt 1 ss smør i en kjele, og visp inn 1-2 ss hvetemel til en jevn blanding. Spe med litt og litt melk under konstant omrøring på svak-middels varme til du etterhvert har den tykkelsen du ønsker.
2. EGG
Du kan fint lage grateng med kun hvit saus, men et par egg i sausen gjør den ekstra fyldig og rik på smak, i tillegg til at gratengen blir litt fastere. Pass på at du røren eggene raskt inn i sausen slik at de ikke rekker å bli eggerøre.
3. OST
Bland revet ost i den varme sausen før du heller alt over i en ildfast form med resten av ingrediensene. Osten kommer til å smelte, og gi en skikkelig god og cheesy smak på gratengen.
4. BAKEPAPIR
Ser du at gratengen begynner å blir gyllen på toppen lenge før resten av gratengen ser ferdig ut? Legg et par lag bakepapir på toppen resten av steketiden. På denne måten slipper du at det øverste laget i gratengen blir knusktørt og knasende, og altfor godt stekt.
5. VENT MED STRØING
Det står ofte i oppskrifter at du skal strø revet ost på toppen før steking. Hvis du derimot foretrekker ost som fortsatt er «cheesy» og saftig, b ør du vente med å strø over osten til det kun er 15-20 minutter igjen av steketiden. Sett heller på grillelementet de siste to minuttene hvis du savner en gyllen farge.