Til hovedinnhold
kjøtt

Reinsdyrfilet med supergode fløtegratinerte potetkaker

Skal du lage en skikkelig luksusmiddag denne helgen, skal du velge reinsdyrfilet. Med imponerende gode poteter og en fyldig saus kokt fra bunnen av, er dette festmat du blir både mett og glad av!

Reinsdyrfilet med supergode fløtegratinerte potetkaker

1t / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

800greinsdyrfilet

1tssalt

1tsnykvernet pepper

1ssnøytral olje

2sssmør

2stilkerrosmarin

2ssfinhakket timian

1kurvbringebær (til pynt)

Dette trenger du til 8 fløtegratinerte potetkaker:

3 og en halvdlfløte

1bunttimian

2feddhvitløk

en halvtsmuskat

1kgmiddels store poteter (ca. 5 stykker)

1tssalt

en halvtsnykvernet pepper

100gparmesan

Dette trenger du til bringebærsausen:

1stkstor sjalottløk (eller 2 små)

1sssmør (+ 50 g til montering av sausen)

2dltinte frosne bringebær

4sshonning (eller sukker)

5dlviltkraft

1tspotetmel (eller maisennajevning)

2ssvann

1klypesalt og pepper (smak til)

Fremgangsmetode

Legg kjøttet på benken minst en time i forkant av matlagingen så det blir temperert. Forvarm stekeovnen til 125 grader.
Tørk av kjøttet og fjern eventuelle hinner først. Krydre med salt og pepper.
Brun kjøttet i en varm stekepanne med nøytral olje 2-3 par minutter på hver side. Trekk platen av pannen og tilsett smør og rosmarinstilkene. Øs smøret over kjøttet.
Legg reinsdyrfileten over i en ildfast form. Hell stekefettet over i formen sammen med rosmarinstilkene. Finhakk timianblader og rull fileten i det.
Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Sett formen inn i ovnen på 125 grader. Stekes i ca. 20 minutter, avhengig av hvordan man ønsker kjøttet.
Stek til kjernetemperaturen viser 58-60 grader for rosastekt medium kjøtt, 65 grader for medium og 70 grader for medium pluss. Det anbefales ikke å gjennomsteke kjøttet helt!
La kjøttet hvile 15-20 minutter før det skjæres i skiver.

Dette trenger du til fløtegratinerte potetkaker

Forvarm stekeovnen til 190 grader. Finn frem et muffinsformbrett til store muffins og smør formene med olje eller matfett.
Skrell potetene og del dem i tynne skiver ved hjelp av en mandolin eller kutteredskapet på en foodprocessor. Bland potetskivene med salt og pepper. Stable skivene i muffinsformene.
Bland fløte, timian, finhakket hvitløk og muskat i en liten kjele. Gi det et rolig oppkok og trekk av platen. Plukk ut timiankvasten.
Øs fløten over potetstablene og fyll nesten opp til kanten. Finrasp parmesan over. Stekes ved 190 grader i 25-30 minutter. La formen stå minst 5 minutter før du løsner potetkakene fra formen.

Slik lager du bringebærsaus

Finhakk sjalottløk og stek den myk og blank i 1 ss smør i en liten kjele. Tilsett sukker eller honning og la det karamelliseres sammen med løken i 1 minutt.
Tilsett tinte bringebær og kraften. Gi det et oppkok, reduser varmen og la det småputre i ca. 20 minutter.
Bruk en stavmikser til å jevne sausen før du siler sausen gjennom en finmasket sil for å fjerne bringebærfrøene.
Rør potetmel eller maisennajevning ut i 2 ss vann og spe sausen med dette under oppkok til den tykner. Smak til med salt og pepper. Visp til slutt inn 50 g smør.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn