kjøtt
Saftig fransk lammelår
Stek lammelår eller lammestek på lav temperatur og dekk kjøttet med en sprø panering med hvitløk, persille og parmesan. Det blir ekstra saftig og godt!
3t / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
Dette trenger du:
2 og en halv kglammelår (ca)
3 sssitronsaft
2 tssalt
1 tspepper
12 stkpoteter
7 stktomater
2 ssolje
en halv tssalt
en fjerdedel tspepper
2 sssmør
Til panering:
2 buntfrisk kruspersille
6 stkhvitløksbåter
1 og en halv dlstrøkavring
100 gparmesan (revet eller revet hvitost)
4 ssolje
1 sssmør
Fremgangsmetode
Ta ut kjøttet av kjøleskapet, og skjær gjerne ut det store beinet. Da blir det lettere å skjære kjøttet i pene skiver ved servering. Du kan også kjøpe lammestek uten bein. La kjøttet hvile på benken i 30 minutter før du skal steke det.
Skjær potetene og tomatene i skiver, og legg dem i en langpanne eller ildfast form som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper og fordel smøret i små klatter på toppen.
Gjør istand paneringen. Finhakk persille og hvitløk, og bland det med strøkavring. Bland 2/3-deler av paneringen med olje. Rør inn revet parmesan i resten.
Gni lammelåret inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør paneringen som er blandet med olje jevnt over hele steken.
Legg steken på toppen av grønnsakene i langpannen. Sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, og stek det i ca. 2 timer og 45 minutter på 125° C til termometeret viser 55-60 °C.
Ta lammesteken ut av ovnen. Fordel parmesanblandingen over kjøttet og legg smøret i klatter på toppen.
Gratinér steken på 225° C i ca. 15 minutter, eller til den har fått en sprø skorpe og steketermometeret viser 65-70 °C (rosastekt). La steken hvile i 15-20 minutter før servering.