kjøtt
Kalkunlår med maple syrup, potetmos med bacon og braiserte gulrøtter
Den amerikanske høsttakkefesten - Thanksgiving - feires alltid med kalkun. Vi har laget en herlig (og litt enklere) variant med kalkunlår og erkeamerikansk tilbehør.
1t 10min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
2 stkÄnglamark økologiske kalkunlår
4 ssnøytral olje
1 dllønnesirup
1 klypesalt og pepper
1 og en halv kgpoteter
100 gsmør
1 dlfløte
200 gbacon
1 dlrevet cheddar
1 klypesalt og pepper
1 kggulrøtter
1 dlvann
1 håndfullpersille
100 gtørkede tranebær
Fremgangsmetode
Krydre kalkunlårene med salt og pepper. Start med å brune kalkunlårene med skinnsiden ned i halvparten av oljen. 3-5 minutter, eller til skinnet er gyllent og sprøtt.
Legg lårene over i en ildfast form og hell lønnesirupen over. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Stekes ved 180 grader til kjernetemperaturen viser 72 grader. La lårene hvile minst 15 minutter før du skjærer i dem!
Skrell potetene om du ønsker en fin potetmos, eller la skallet være på for en grovere mos. Mye av næringen sitter i skallet! Del potetene i terninger og kok dem godt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og mos dem med en potetstapper.
Tilsett fløte og cheddar og bland godt sammen. Smak til med en klype salt og pepper.
Stek baconet sprøtt i stekeovn ved 220 grader i 10-20 minutter (avhengig av baconets tykkelse). Legg baconet over på rist og la det avkjøles noe før du smuldrer det over potetmosen.
Skrell gulrøttene og del dem i tre-fire biter på skrå. Varm resten av oljen i en stor tykkbunnet gryte. Ha gulrøttene over i gryta og stek på høy varme et par minutter, dette kalles braisering.
Når gulrøttene begynner å bli litt myke skrur du ned temperaturen til laveste innstilling, tilsetter vann og setter på lokk. La stå i 20-30 minutter. Rist litt på gryta underveis. Finhakk persille og bland inn sammen med gulrøttene mot slutten.
Server lønnesirupmarinert kalkunlår med potetmos og braiserte gulrøtter. Topp med tørkede tranebær.