kjøtt
Slik lager du skinkestek med skikkelig sprø svor
Her er en perfekt søndagsmiddag for deg som trenger å trene litt på svoren før julaften!
1t 45min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Kjøtt:
2 kgskinkestek
salt og pepper
4 og en halv dlvann
Glasering:
80 gbrunt sukker
1 og en halv dlappelsinjuice
1 tshel nellik
Grønnsaker:
1 kgsmåpoteter
500 ggule beter
4 stksjalottløk
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 225 ˙C. Ta av snøringen på skinkesteken og tørk overflatene godt med kjøkkenpapir. Legg skinkesteken i en ildfast form.
Rute skinnet med en liten, skarp kniv og prøv å ikke skjære helt igjennom til kjøttet. Krydre skinnet godt med salt og pepper, og gni det gjerne godt inn imellom skinnet.
Stikk inn et steketermometer, legg beter rundt og tilsett 4-5 dl vann for å dampe kjøttet. Dekk til med aluminiumsfolie, sett formen inn i midterste rille og la det dampe i 45 minutter. Temperaturen på kjøttet bør være mellom 35-42 ˙C.
Mens skinkesteken dampes i ovnen, lag glaseringssausen.
Rist først hel nellik i ei panne på høy varme, til du begynner å kjenne aroma.
Bland sammen brunt sukker, appelsinjuice og ristet hel nellik i en liten kasserolle, og gi det et lite oppkok til sukkeret er smeltet og blandingen har tyknet litt. Sett det til side.
Ta ut formen og ta av folie. Skru ned temperaturen til 175 ˙C Børste et lite, lett lag med glasuren på skinnet, og hell resten rundt i formen.
Legg sjalottløk og småpoteter rundt skinka, sett formen tilbake i ovnen og la det steke uten folie i 45-60 minutter (kommer an på ovn og tykkelse på skinka). Bruker du steketermometer, skal temperaturen nå 70˙C.
Still inn grillfunksjonen og temperaturen på 225 ˙C, nå lages svoren under oppsyn. Det kan gå fort, så pass godt på!
Når det «popper» i svoren, begynner ting å skje. Dekk til med aluminiumsfolie på svoren, så den ikke blir svidd.
La skinkesteken hvile 15-20 minutter før du skjærer i den, ellers vil mye av saftene sive ut og føre til at kjøttet blir tørt.
Ta først ut småpotetene i en bolle. Samle beter og sjalottløk og grovhakk de og server dem som en «chutney» ved siden av skinkesteken. Sil resten av sjysausen som er i formen.
Skjær skinkesteken i passe tykke skiver, legg potetene rundt sammen med hakkede beter og sjalottløk. Hell gjerne litt av sjysausen over også. Det er veldig godt med grov sennep til!