svinekjøtt
Røkt svinekam med kålstuing og brun saus
Nå vil alle lage retromat. Røkt svinekam med hjemmelaget kålstuing og brun saus er tradisjonsmat på sitt aller beste!
30min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
800 grøkt svinekam (oppdelt i skiver/koteletter)
800 gpoteter
400 ggulrøtter
Kålstuing:
700 ghodekål (eller nykål)
1 lvann
2 tssalt
4 sssmør
4 sshvetemel
3 dlav kokevannet (silt)
3 dlmelk
en halv tsmuskat
en fjerdedel tspepper
en halv tssalt
1 tsfersk persille (til pynt)
Brun saus:
4 sssmør
4 sshvetemel
1 lkraft eller buljong
en halv tssalt (smak til)
en fjerdedel tspepper (smak til)
Fremgangsmetode
Fyll en gryte med vann og sett potetene og gulrøttene til koking.
Ta av potetene og gulrøttene når de er ferdigkokte og la dem dampe av seg i gryta. Stek skivene av røkt svinekam i stekepanna.
Kålstuing
Del kålen i terninger eller strimle den. Kok kålen sammen med vann og salt i 10-15 minutter, til den er mør. Sil vannet fra kålen og ta vare på dette.
Smelt smør i en gryte og rør inn hvetemelet. Spe med kokevann og melk til du får en litt tykk saus. La den koke forsiktig i 5 minutter.
Smak til med muskat, salt og pepper. Vend kålen inn i sausen og så er kålstuingen er ferdig.
Brun saus
Smelt smør og brun det i en gryte. Rør inn hvetemel og la det brune seg til ønsket farge.
Spe litt etter litt med kraft/buljong og la koke mellom hver tilsetning, til passe tykkelse på sausen. La sausen koke i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server den røkte svinekammen med kålstuing, kokte poteter og brun saus. Har du litt tyttebærsyltetøy smaker dette deilig til.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆