viltkjøtt
Reinsdyrfilet med supergode fløtegratinerte potetkaker
Skal du lage en skikkelig luksusmiddag denne helgen, skal du velge reinsdyrfilet. Med imponerende gode poteter og en fyldig saus kokt fra bunnen av, er dette festmat du blir både mett og glad av!
1t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
800 greinsdyrfilet
1 tssalt
1 tsnykvernet pepper
1 ssnøytral olje
2 sssmør
2 stilkerrosmarin
2 ssfinhakket timian
1 kurvbringebær (til pynt)
Fløtegratinerte potetkaker:
3 og en halv dlfløte
1 bunttimian
2 feddhvitløk
en halv tsmuskat
1 kgmiddels store poteter (ca. 5 stykker)
1 tssalt
en halv tsnykvernet pepper
100 gparmesan
Bringebærsaus:
1 stkstor sjalottløk (eller 2 små)
1 sssmør (+ 50 g til montering av sausen)
2 dltinte frosne bringebær
4 sshonning (eller sukker)
5 dlviltkraft
1 tspotetmel (eller maisennajevning)
2 ssvann
1 klypesalt og pepper (smak til)
Fremgangsmetode
Legg kjøttet på benken minst en time i forkant av matlagingen så det blir temperert. Forvarm stekeovnen til 125 grader.
Tørk av kjøttet og fjern eventuelle hinner først. Krydre med salt og pepper.
Brun kjøttet i en varm stekepanne med nøytral olje 2-3 par minutter på hver side. Trekk platen av pannen og tilsett smør og rosmarinstilkene. Øs smøret over kjøttet.
Legg reinsdyrfileten over i en ildfast form. Hell stekefettet over i formen sammen med rosmarinstilkene. Finhakk timianblader og rull fileten i det.
Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Sett formen inn i ovnen på 125 grader. Stekes i ca. 20 minutter, avhengig av hvordan man ønsker kjøttet.
Stek til kjernetemperaturen viser 58-60 grader for rosastekt medium kjøtt, 65 grader for medium og 70 grader for medium pluss. Det anbefales ikke å gjennomsteke kjøttet helt!
La kjøttet hvile 15-20 minutter før det skjæres i skiver.
Fløtegratinerte potetkaker
Forvarm stekeovnen til 190 grader. Finn frem et muffinsformbrett til store muffins og smør formene med olje eller matfett.
Skrell potetene og del dem i tynne skiver ved hjelp av en mandolin eller kutteredskapet på en foodprocessor. Bland potetskivene med salt og pepper. Stable skivene i muffinsformene.
Bland fløte, timian, finhakket hvitløk og muskat i en liten kjele. Gi det et rolig oppkok og trekk av platen. Plukk ut timiankvasten.
Øs fløten over potetstablene og fyll nesten opp til kanten. Finrasp parmesan over. Stekes ved 190 grader i 25-30 minutter. La formen stå minst 5 minutter før du løsner potetkakene fra formen.
Bringebærsaus
Finhakk sjalottløk og stek den myk og blank i 1 ss smør i en liten kjele. Tilsett sukker eller honning og la det karamelliseres sammen med løken i 1 minutt.
Tilsett tinte bringebær og kraften. Gi det et oppkok, reduser varmen og la det småputre i ca. 20 minutter.
Bruk en stavmikser til å jevne sausen før du siler sausen gjennom en finmasket sil for å fjerne bringebærfrøene.
Rør potetmel eller maisennajevning ut i 2 ss vann og spe sausen med dette under oppkok til den tykner. Smak til med salt og pepper. Visp til slutt inn 50 g smør.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆