dessertpai
Tarte tatin - fransk epleterte
Den franske epleterten Tarte Tatin er verdensberømt for sin vidunderlige smak! Den ser kanskje komplisert ut, men her får du oppskriften som gjør det lekende lett å lykkes.
1t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
800 gepler (ca. 5 stk., skrelt og delt i båter)
1 sssitronsaft
en halv stkvaniljestang
180 gsukker
70 gsmør
1 pkpaideig (fersk)
Fremgangsmetode
Skrell eplene, stikk ut kjernene og skjær i båter. Legg eplebåtene i en bolle med kaldt vann og sitronsaft for å forhindre at eplekjøttet blir brunt.
Skrap ut vaniljefrø og bland sammen med sukkeret.
Bruk en stor og dyp stekepanne (26/28 cm diameter) som tåler å stå i stekeovnen. Varm opp vanilje, sukker og smør på middels sterk varme til karamellen begynner å få litt farge.
Forvarm ovnen til 200˚C.
Tørk eplebåtene før de legges tett i tett i stekepannen. Stek på svak varme til mesteparten av væsken har fordampet og karamellen tykner (ca. 30-40 minutter). Pensle eplene med karamell underveis.
Rull ut paibunnen og legg den over eplene. Trykk ned langs kanten slik at den dekker godt.
Sett pannen på rist midt i ovnen. Stek i 25-30 minutter til paiskallet har fått farge og er ferdigstekt.
La kaken hvile i stekepannen i 5-10 minutter. Legg et fat eller stor tallerken på stekepannen og snu rundt i en bestemt bevegelse. Server mens kaken er varm, gjerne med vaniljeis eller krem.
Tips
Dersom du ikke har stekepanne som tåler stekeovnen, kan de karamelliserte eplene og sausen flyttes over i en ildfast form før paibunnen legges på.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆