dessertpai

Tarte tatin - fransk epleterte

Den franske epleterten Tarte Tatin er verdensberømt for sin vidunderlige smak! Den ser kanskje komplisert ut, men her får du oppskriften som gjør det lekende lett å lykkes.

Tarte tatin - fransk epleterte, servert på lys trefjøl med hvitt bakepapir. Iskrem ved siden av.

1t / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

6 porsjoner

800gepler (ca. 5 stk., skrelt og delt i båter)

1sssitronsaft

en halvstkvaniljestang

180gsukker

70gsmør

1pkpaideig (fersk)

Fremgangsmetode

Skrell eplene, stikk ut kjernene og skjær i båter. Legg eplebåtene i en bolle med kaldt vann og sitronsaft for å forhindre at eplekjøttet blir brunt.
Skrap ut vaniljefrø og bland sammen med sukkeret.
Bruk en stor og dyp stekepanne (26/28 cm diameter) som tåler å stå i stekeovnen. Varm opp vanilje, sukker og smør på middels sterk varme til karamellen begynner å få litt farge.
Forvarm ovnen til 200˚C.
Tørk eplebåtene før de legges tett i tett i stekepannen. Stek på svak varme til mesteparten av væsken har fordampet og karamellen tykner (ca. 30-40 minutter). Pensle eplene med karamell underveis.
Rull ut paibunnen og legg den over eplene. Trykk ned langs kanten slik at den dekker godt.
Sett pannen på rist midt i ovnen. Stek i 25-30 minutter til paiskallet har fått farge og er ferdigstekt.
La kaken hvile i stekepannen i 5-10 minutter. Legg et fat eller stor tallerken på stekepannen og snu rundt i en bestemt bevegelse. Server mens kaken er varm, gjerne med vaniljeis eller krem.

Tips

Dersom du ikke har stekepanne som tåler stekeovnen, kan de karamelliserte eplene og sausen flyttes over i en ildfast form før paibunnen legges på.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit