middagspai
Shepherd's pie
Navnet kan forvirre de fleste, for denne retten er ikke egentlig noen pai, men en kjøttgryte toppet med potetmos. Opprinnelig ble den laget med lammekjøtt, men nå brukes like gjerne fårekjøtt, storfekjøtt, belgfrukter eller rotgrønnsaker. Shepherd’s pie smaker ekstra godt på kjølige dager. I tillegg er den mettende og veldig lett å lage.
1t / 3t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Kjøttsaus:
1 kgfårikålkjøtt (evt. kjøttdeig av lam, okse eller svin)
3 stkgulrøtter
1 stkgul løk
1 bokshermetiske maiskorn
1 tsmalt pepper
1 og en halv tssalt
Potetmos:
1 og en halv kgpoteter
75 gsmør
2 dlmelk
en halv tssalt
en halv tspepper
en halv tsmuskat
3 sssmeltet smør
Fremgangsmetode
Group: Kjøttsaus
Kok opp vann, og la fårikålkjøttet småkoke til det blir mørt og slipper bena. Ca. 2-3 timer. Når kjøttet er ferdig kokt, fjerner du bena og deler kjøttet i mindre biter. Eventuelt steker du opp kjøttdeig, og setter til side.
Skrell gulrøttene og del dem i småbiter. Hakk løken, og hell saften av maisboksen. Bland grønnsakene i kjøttet og tilsett salt og pepper.
Bland sammen og la blandingen småkoke i 15 minutter. Blir det tørt, tilsetter du litt vann eller kjøttbuljong.
Group: Potetmos
Skrell potetene, del dem i fire og kok dem møre uten salt. Koketid avhenger av type potetsort.
La potetene dampe av seg i et par minutter før du moser dem sammen med smør og melk. Krydre med salt, pepper og muskat.
Ha kjøttblandingen i en ildfast form, og legg potetmosen over som et lokk. Smør det smeltede smøret over potetmosen.
Stek på 180 grader over- og undervarme til potetmosen blir gyllen. Ca. 30-40 minutter.
Server gjerne med en frisk salat.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆