pasta
Klassisk lasagne
Hjemmelaget lasagne er en familiefavoritt både til hverdagsmiddager og helgekosen. Se hvordan den italienske klassikeren blir ekstra god – og hvordan du enkelt kan gjøre den bittelitt sunnere.
40min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Kjøttsaus:
400 gkjøttdeig
2 ssolivenolje
1 stkgul løk (finhakket)
1 feddhvitløk (finhakket)
1 stkgulrot (raspet)
1 bokshermetiske tomater (400 gram)
2 sstomatpuré
en halv dlhvitvin (eller grønnsaksbuljong)
1 tspaprikapulver
1 sssukker
en halv tssalt
en fjerdedel tspepper
1 ssfersk basilikum (finhakket)
Hvit saus:
50 gsmør
50 ghvetemel
7 og en halv dlhelmelk
1 tssalt
en halv tspepper
Montering:
150 gparmesanost
125 gmozzarella (i tynne skiver)
9 stklasagneplater
Fremgangsmetode
Kjøttsaus
Brun kjøttdeigen i en stekepanne på sterk varme. Sett til side.
Senk varmen til middels og ha olje i stekepannen. Finhakk løk og la den surre i stekepannen til den blir blank og myk. Tilsett finhakket hvitløk og raspet gulrot (pluss ev. andre grønnsakrester du måtte ha). La alt surre 1-2 minutter under omrøring.
Legg tilbake kjøttdeigen og hell over hermetiske tomater, tomatpuré, vin/buljong og paprikapulver. Kok opp og smak til med sukker, salt og pepper.
La kjøttsausen koke inn på svak varme i 20-30 minutter. Rør inn finhakket basilikum rett før sausen skal legges i den ildfaste formen.
Hvit saus
Smelt smøret forsiktig i en kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemel til du har en lys jevning. Tilsett litt og litt melk mens du hele tiden visper.
Sørg hele tiden for at sausen er helt uten klumper før du sper på med mer melk.
Det er enklere å få en saus uten klumper hvis meljevningen og melken har samme temperatur. Varm opp melken til det så vidt begynner å ryke av den, før du begynner å lage jevningen.
Kok opp den hvite sausen når all melken er tilsatt. Smak til med salt og pepper.
Montering
Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme. Smør en ildfast form (ca. 2 liter) og legg hvit saus, revet parmesan, kjøttsaus og lasagneplater lagvis. Start og slutt med hvit saus, og topp med rikelig revet parmesanost.
Dekk formen med aluminiumsfolie og stek på rist midt i ovnen i 25-30 minutter.
Ta av folien og fordel tynne skiver med fersk mozzarella på toppen. Sett formen inn i ovnen igjen og stek videre i 10 minutter, til osten har smeltet og fått farge.
Stikk med en gaffel når det nærmer seg slutten på steketiden, går den lett gjennom lagene er lasagnaen ferdigstekt.
La den hvile noen minutter før servering. Server gjerne med grønn salat og baguette som tilbehør.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆