pasta
Spaghetti alla puttanesca
Kan virkelig en pastarett med et så belastet navn smake så godt? Og er ansjos i sausen virkelig nødvendig? Ja, er svaret på begge spørsmålene.
20min / 15t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
500 gspagetti (bruk gjerne økologisk spagetti fra Änglamark)
1 dlolivenolje
5 feddhvitløk
2 stkrøde chili
4 stkansjosfileter
1 sstomatpuré
1 sssukker
400 gSmak* Piccolotomater (eller cherrytomater)
2 sskapers
3 sssorte oliven uten sten
1 dæsjsalt og kvernet pepper
1 håndfullbladpersille
Fremgangsmetode
Korrekt oversatt betyr denne retten «spaghetti laget av en skjøge» ... Tomater, ansjos, kapers og hvitløk; med denne deilige kombinasjonen av ingredienser kan vi garantere deg en eksplosjon av autentiske, italienske smaker.
Kok opp rikelig med lettsaltet vann og kok spagetti som anvist på pakken. Ta vare på litt av kokevannet fra pastaen.
Mens spagettien koker lager du sausen. Varm olivenolje i en stor stekepanne til medium varme. Press hvitløken gjennom en hvitløkpresse eller finhakk den til det blir puréaktig.
Kutt chili i tynne skiver, behold gjerne frøene for en spicy variant. La dette surre 1 minutt i oljen.
Retten skal være ganske heit, så bruk den mengden chili du er komfortabel med og så tilsetter du litt til. Pastaen vil mildne retten, så det som virker sterkt når du smaker på sausen, vil ikke være like sterkt når retten serveres.
Del ansjosfiletene i små biter og la det surre i pannen til de «smelter» sammen. Tilsett tomatpuré og sukker, bland godt sammen.
Mange er skeptiske til ansjos i maten. Her kan vi kanskje overraske deg med å si at du helt sikkert har spist ansjos uten å vite det. Du merker nemlig ingen fiskesmak. Fisken løser seg opp i sausen og gir deilig saltsmak til tomatsausen.
Del cherrytomatene i to og ha det over i pannen. Dekk gjerne til med et lokk og la det surre i 4-5 minutter, til tomatene slipper væsken.
Tilsett kapers. Del gjerne oliven i to. Tilsett ca. en halv desiliter kokevann fra pastaen i sausen. Hell pastaen over i sausen og bland godt sammen. Krydre med salt og rikelig med nykvernet pepper.
Topp pastaretten med grovhakket persille.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆