5 gode marinader til grillmaten
Marinader setter god smak på det du griller og gjør kjøttet mørere. Og alt du trenger å huske er KOS. K for krydder – O for olje – S for syre
10min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Peanøttmarinade til kyllingspyd:
1 dlsøt soyasaus
2 ssPeanøttsmør
5 sspeanøtter (grovhakket)
1 tssesamolje
1 stkfedd hvitløk (finhakket)
2 sssolsikkeolje
Asiatisk grillsaus:
1 dlsøt chilisaus
1 ssingefær (revet)
4 sshoisinsaus
1 tssriracha saus
1 tsbrunt sukker
1 sssesamfrø
BBQ-saus med ristet pepper:
1 stkmango (overmoden)
1 dlketchup
2 sssort pepper (ristet)
1 tssriracha saus
1 stklime (saften)
Chili- og ingefærmarinade:
50 gsjalottløk (grovhakket)
50 ghvitløk (grovhakket)
50 gingefær (grovhakket)
50 grød chili (grovhakket)
5 dlsolsikkeolje
Honning- og timianglace:
1 flaskeakasiehonning
en halv pottetimian (finhakket)
Fremgangsmetode
Marinade til grillspyd
Asiatisk grillsaus
BBQ-saus med ristet pepper
Chili- og ingefærmarinade
Honning- og timianglace
Generelt om marinade
Velg en nøytral matolje som tåler høy varme – som solsikke, soya eller rapsolje.
Tilsett krydder, tørkede eller friske urter, hvitløk, chili eller ingefær.
Friske urter kan lett bli svidd. Derfor kan det være lurt å bruke hele stilker som du enkelt kan fjerne fra marinaden før du legger maten på grillen.
Syre som sitronsaft, eddik, vin og yoghurt gir smak og bryter også ned bindevevet i kjøttet slik at det blir mørere.
Sukker eller honning i marinaden har lett for å bli brent på grillen. En søt marinade eller en glaze bør derfor pensles på maten mot slutten av steketiden.
Du kan også bruke den søte marinaden hvis du griller på indirekte varme.
Ha det du skal grille i en brødpose av plast. Hell marinaden over, klem luften ut og knyt igjen posen.
Legg posen i en form i tilfelle posen lekker, og sett det i kjøleskapet.
La kjøttet ligge i marinaden natten over, eller i det minste i noen timer.
Fisk trenger derimot ikke mer enn 5–15 minutter i marinaden.