Velg riktig potet til julematen
PoteterUnngå potetkrise idet Sølvguttene synger julen inn! Her får du komplett guide til de våre mest populære potetsorter; Mandelpotet, Ringerikspotet, Folva og Beate.
For potetelskende nordmenn er det langt fra likegyldig hvilken potetsort som velges til årets kanskje viktigste middag. For selv om det er ribba, pinnekjøttet og juletorsken som spiller hovedrollen, har potetene en minst like viktig birolle.
Kok potetene med skallet på
For å forhindre at potetene koker i stykker er det anbefalt å beholde skallet på. Det bevarer også mest mulig næringsstoffer. Husk også at det ikke er nødvendig å salte potetene når de kokes med skall. Råskrelte poteter derimot kan gjerne kokes i lettsaltet vann.
De beste potetsortene til julematen (fra venstre): Kokefaste Beate, karakteristiske Ringerikspoteter og melne Mandelpoteter.
Har du ikke lyst til å serverer poteter med skall til den høytidelige julemiddagen? Her får du et godt tips!
- Kok potetene med skall.
- Skrell potetene før de dampes gjennomvarme, gjerne med litt smør.
- Et lite dryss grønn persille rett før servering setter prikken over i-en.
Hvordan koker du de ulike potetsortene? Under bildet finner du oversikt over de mest populære potetsortene til jul.
Mandelpoteter er manges favoritt til julemiddagen.
Slik koker du Mandelpoteter
Mandelpoteten er kanskje den poteten vi bruker mest av til jul og er i tillegg notorisk lett å koke i stykker.
- Kok mandelpotetene med skall forsiktig i 5-6 minutter i usaltet vann.
- La de så trekke 5-6 minutter (avhengig av størrelse) i det varme vannet, til de er knapt møre.
- Hell av vann, dekk med kjøkkenhåndkle og la potetene dampe seg møre og tørre i gryta.
Tips: Jo mindre man stikker i mandelpotetene, jo mindre sjanse er det for at de sprekker underveis.
Du kan også benytte mandelpotetene som «pinner» til å dampe pinnekjøttet på – da får potetene ekstra mye smak!
Ringerikspoteten er en av Norges eldste potetsorter og er selvskreven til lutefisken.
Slik koker du Ringerikspoteter
- Kok Ringerikspotetene med skallet på i 10-12 minutter i usaltet vann, til de er så vidt møre.
- Hell av kokevannet og damp ferdig i gryta under et kjøkkenhåndkle.
Slik koker du kokefaste poteter: Folva og Beate
Kokefaste poteter egner seg bedre til råskrelling enn melne poteter fordi de ikke koker så lett i stykker, selv uten skall.
- Kok råskrelte poteter i lettsaltet vann i 15-20 minutter til de er møre.
- Hell av vann og damp potetene raskt tørre i gryta.
Folva er en kokefast potet som tåler koking uten skall.
Velg riktig potet til julemiddagen
Potetene deles inn i to hovedkategorier: kokefaste og melne. De kokefaste potetene tåler mest uten å gå i oppløsing, mens de melne sortene er skjørere.
Det er det høye tørrstoffinnholdet som gjør at de melne potetene foretrekkes til julens fete tradisjonsretter. Det er dessverre også årsaken til at de lettere koker i stykker.
- Kraftige julemiddager som ribbe, lutefisk og pinnekjøtt: Mandelpoteter
- Kokt torsk og kalkun: Folva og Beate
- Rakfisk og lutefisk: Ringerikspoteter
Ikke kast «mislykkede» poteter
Hvis uhellet først er ute og potetene har kokt i stykker, må du for all del ikke kaste dem. Potetene kan enkelt dampes varme, knuses enda litt mer sammen med smør, sitronsaft, pepper og friskes opp med urter. Dermed er de «mislykkede» potetene klare for servering sammen med ribberestene eller til gravlaksen.