Til hovedinnhold
biff, storfe, oksekjøtt

Saftig oksestek med kremet soppsaus

Oksestek med godt tilbehør er en klassisk søndagsmiddag. Her får du tipsene som gjør oksesteken herlig saftig, rosa og uimotståelig mør.

surret-oksestek-hovedbilde.jpg

2t 30min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

1kgsurret oksestek (beregn 1-1,2 kg)

1ssrosépepper (lett knust i morter)

1tssalt og kvernet pepper

2stkgulrøtter (delt i biter)

en halvstksellerirot (i biter)

1stkgul løk (delt i båter)

2feddhvitløk (delt i to)

5dlvann

Soppsaus med rosépepper:

200gsopp (aromasopp og kantareller)

1ssrosépepper (hel)

1stksjalottløk (liten)

1feddhvitløk

3sssmør

2dlstekesjy (kraft fra oksesteken)

2dlkremfløte

1sssoyasaus

1klypesalt og kvernet pepper (smak til)

Fremgangsmetode

Legg oksesteken på kjøkkenbenken og sett ovnen på 125 grader.
Brun oksesteken på alle sider i en tørr stekepanne på høy varme. Gni inn med knust rosépepper, salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen av oksesteken.
Skrell gulrøtter, sellerirot og løk og del dem i passe store biter. Legg kjøttet i en ildfast form, fordel grønnsakene utover i formen og hell på vann.
Sett formen inn i ovnen og stek til ønsket kjernetemperatur er oppnådd. 65 grader for rosa kjøtt, 70 grader for gjennomstekt.
La steken hvile under dekke i 15 minutter før den skjæres i tynne skiver. Husk at kjernetemperaturen kan stige så mye som 5 grader mens oksesteken hviler.
Server med kokte poteter, dampet rosenkål og soppsaus.

Slik lager du soppsaus

Børst soppen ren og del i tykke skiver.
Stek soppskiver og rosépepper i tørr stekepanne på middels varme i 2 minutter.
Tilsett finhakket sjalottløk, finhakket hvitløksfedd og smør. La det surre til soppen er gyllen og løken er myk og blank.
Hell over kraft og fløte og kok opp. Senk temperaturen og la sausen småputre til den tykner.
Smak til soppsausen med soyasaus, salt og sort pepper.
Hvis sausen er for tynn, kan du røre sammen maisenna og kaldt vann og jevne sausen. Det er først rundt kokepunktet at effekten av jevningen blir synlig, så det er lurt å tilsette jevningen litt og litt.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit