Kokkenes favoritt – asparges!
Asparges er alle kokkers favoritt og en etterlengtet råvare på våren. Heldigvis kan du nyte både hvit og grønn asparges hele året!
Alle kokker elsker asparges, og det har de sannsynligvis alltid gjort. Asparges har nemlig vært dyrket i uminnelige tider, og du finner til og med oppskrift med asparges i verdens eldste bevarte kokebok fra cirka år 200 e.kr.
Hvit eller grønn asparges?
Før var det den hvite aspargesen som var mest populær, mye fordi den var lettest å koke. Nå er tilgangen på friske, grønne asparges god hele året.
Den grønne aspargesen har både et høyere vitamininnhold, er enklere å fryse enn den hvite. Den største forskjellen mellom dem er vekstforholdene; den hvite vokser under bakken og den grønne over.
Slik bruker du asparges
Asparges har et vidt bruksområde. Den er nydelig til fersk fisk, grillet, eller kokt et par minutter i lettsaltet vann.
- Du kan godt la asparges få fast plass på spekefatet, rullet i en god spekeskinke, og det gjør ingenting om den blir servert kald.
- Det klassiske tilbehøret til asparges er hollandaisesaus, men prøv den gjerne med et lett dryss fersk parmesan og litt skviset sitron over også.
- Og er du glad i pasta, passer det utrolig godt med asparges i alle pastaretter med ostesaus, eller bare så enkelt som asparges med et dryss fersk parmesan og god olivenolje.
- Asparges liker seg godt sammen med friske erter og litt mynte i en deilig sommersalat.
- Bruk gjerne aspargestopper i en deilig pai.
Slik oppbevarer du asparges
Asparges egner seg til frysing, og den holder seg fastere og finere om du fryser den fersk uten behandling.
Står den på benken i bunt, kan den godt få stå i et glass vann, som en blomsterbukett, så holder den seg sprø og fin.