Tunfisk - havets truede torpedo
Gjennom flere tiår har overfiske av ulike arter innenfor tunfiskfamilien vært et problem. For å bidra til mer åpenhet rundt utfordringene, har Coop innført et enkelt sporingsverktøy som lar kundene selv få følge tunfiskens reise fra hav til hylle.
– Coop skal drive ansvarlige innkjøp på vegne av våre mer enn 2 millioner medlemmer. Derfor har vi nordiske retningslinjer for fisk og sjømat som stiller strenge krav til hvilke arter vi selger, samt hvor og hvordan fisken er fanget, forteller Knut Olav Trøeng, innkjøpssjef i Coop Norge.
Kravene bygger på anbefalinger fra WWF, samt ulike forvaltnings- og forskningsmiljøer. Fra 2020 har Coop, via en QR-kode på tunfiskboksen, invitert kundene inn i hele produksjonsprosessen.
– Vi ønsker mest mulig åpenhet og har derfor tatt i bruk noe som heter blokkjedeteknologi.
Nå kan kundene selv spore fisken, hele veien fra båt, via fabrikk, gjennom transport og til våre lager.
For tunfisk har Coop i tillegg krav om at fiskebåtene skal være registrert, og at fiskeriet skal være godkjent av sertifiseringsordningen Marin Stewardship Council, bedre kjent som MSC. Sporingen inkluderer et MSC-sertifikat og en revisjonsrapport fra fabrikken som viser at arbeiderne har forsvarlige arbeidsforhold.
– Vi håper kundene vil benytte seg av denne muligheten, og vi ser for oss å bruke denne teknologien på andre produkter i tiden som kommer. Det er vårt ansvar at kundene på en enkel måte får informasjon om produktene de kjøper. Dermed kan de selv gjøre gode valg gjennom sin daglige handel, avslutter Trøeng.
Nå kan du selv spore tunfisken ved å scanne QR-koden på boksen. Foto: Coop
Marin Stewardship Council:
- Marin Stewardship Council (MSC) er en internasjonal ideell organisasjon
- MSC har konkrete standarder som brukes for villfanget sjømat og sikrer sporbarhet tilbake til sertifiserte fiskerier
- MSC krever at bestandene er godt forvaltet og tilfredsstiller krav til fangstmetoder og miljøpåvirkning
- Alle sertifiserte fiskerier kontrolleres årlig
Kilde: msc.org