Mer enn et måltid
Vi i Coop jobber alltid med å redusere matavfall. Det er viktig for mennesker og miljøet. Men ingen systemer er perfekte. Derfor inngikk vi i 2013 et samarbeid med Matsentralen Oslo.
– Ingen oss uten dere, utbryter Cristiano Aubert, daglig leder i Matsentralen Oslo.
Cristiano er en engasjert mann med et hjerte for rettferdighet og et hode fullt av gode løsninger. Han går på jobb for å koble overskuddsmat fra matbransjen med ideelle organisasjoner som hjelper de som trenger det.
– Ved å flytte overskuddsmat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar vi til et mer rettferdig og balansert system. Målet er at ingen mat går til spille, og at ingen skal gå sultne til sengs.
I 2022 var Coop den største bidragsyteren nasjonalt. Med 1 066 tonn mat i 2022 leverer Coop en femtedel av maten til Matsentralen Norge.
Fra Matsentralen i Rogaland kan daglig leder Tor Jan Bredenbekk melde om følgende:
- Vårt samarbeid med Coop fungerer utmerket. Coop er vår desidert største leverandør pr i dag - og vi er enormt takknemlige for å samarbeidet.
Det er spesielt innen kategorien frukt og grønt Coop markerer seg som viktig bidragsyter. Alle trenger frukt og grønt i et balansert kosthold, og historisk har nettopp denne kategorien en del utfordringer knyttet til matsvinn.
Cristiano avslutter med en oppfordring:
– Jobber du, eller kjenner du noen som jobber med mat, spør om de har gode rutiner for overskuddsmat. Vi i Matsentralen Norge står klare til å redde mat fra bedrifter over hele landet!
Visste du at…
- Verdens første matsentral, St. Marys Food Bank, ble etablert i USA i 1967
- I 1984 etablerte Frankrike, som første land i Europa, en egen matsentral
- Den første matsentralen i Norge åpnet i Oslo i 2013
- Matsentralen Norge ble etablert i 2017 og har nå syv matsentraler fordelt over hele landet
Kilder: Wikipedia og Matsentralen Norge