kalkun
Enkel helstekt kalkun
Helstekt kalkun er populær festmat på nyttårsaften. Her får du oppskriften som gir deg en saftig, mør og god kalkun.
2t 30min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
8 porsjoner
1 stkhel kalkun (ca. 5 kg, beregn ca. 500 gram per person.)
100 gsmør (til pensling)
1 og en halv tssalt
1 og en halv tspepper
3 dlvann
Fremgangsmetode
Forvarm ovnen til 180 °C.
Ta ut posen med innmat. Denne kan du lage deilig saus av.
Bind opp kalkunen. Lårene bindes sammen nede ved knoken. Om kalkunen din har vingespisser, skal disse legges inn under kalkunen og frem mot halsen. På den måten dannes en base som støtter kalkunen når den stekes.
Stikk steketermometeret inn i låret på kalkunen, og legg kalkunen i en stor form.
Smelt smør, og rør inn salt og pepper. Pensle kalkunen godt over det hele. Hell vannet i formen og sett kalkunen inn i stekeovnen.
Omtrent hver halvtime kan du ta fuglen ut av ovnen og øse eller pensle den med blandingen som er i bunnen av formen.
Når kjernetemperaturen er 65 °C, tar du fuglen ut av ovnen. Om du vil sjekke at kalkunen faktisk er ferdig, kan du stikke en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det ut klar kjøttsaft, er kalkunen ferdig.
La kalkunen hvile minst 20 minutter før du skjærer i den. Server med søtpotetmos, stuffing og tilbehør du liker.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆