Til hovedinnhold
kalkun

Enkel helstekt kalkun

Helstekt kalkun er populær festmat på nyttårsaften. Her får du oppskriften som gir deg en saftig, mør og god kalkun.

Helstekt kalkun med gyldent skinn servert på fat med rosenkål. Sausenebb med saus ved siden av. Pent dekket bord.

2t 30min / 1t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

8 porsjoner

1stkhel kalkun (ca. 5 kg, beregn ca. 500 gram per person.)

100gsmør (til pensling)

1 og en halvtssalt

1 og en halvtspepper

3dlvann

Fremgangsmetode

Forvarm ovnen til 180 °C.
Ta ut posen med innmat. Denne kan du lage deilig saus av.
Bind opp kalkunen. Lårene bindes sammen nede ved knoken. Om kalkunen din har vingespisser, skal disse legges inn under kalkunen og frem mot halsen. På den måten dannes en base som støtter kalkunen når den stekes.
Stikk steketermometeret inn i låret på kalkunen, og legg kalkunen i en stor form.
Smelt smør, og rør inn salt og pepper. Pensle kalkunen godt over det hele. Hell vannet i formen og sett kalkunen inn i stekeovnen.
Omtrent hver halvtime kan du ta fuglen ut av ovnen og øse eller pensle den med blandingen som er i bunnen av formen.
Når kjernetemperaturen er 65 °C, tar du fuglen ut av ovnen. Om du vil sjekke at kalkunen faktisk er ferdig, kan du stikke en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det ut klar kjøttsaft, er kalkunen ferdig.
La kalkunen hvile minst 20 minutter før du skjærer i den. Server med søtpotetmos, stuffing og tilbehør du liker.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit