Julens søteste pepperkaker
Kos til julMed ferdig pepperkakedeig fra Coop er det lett å lage morsomme og kreative pepperkakefigurer. Her får du gode tips til pepperkaker, perfekt glasur og fargerik pynt.
Av 1 kilo pepperkakedeig får du omtrent fire stekebrett med pepperkaker, avhengig av hvor store figurer du lager. Sett gjerne deigen i kjøleskapet 1-2 timer før dere skal bake. Det er lettere å kjevle ut deigen når den er kald, og figurene holder bedre på formen.
Kjevle deigen ca. 2 mm tykk. Stikk ut figurer og stek kakene på 175 °C i ovnen i 10-12 minutter. Steketiden varierer med ovnen du bruker, og hvor tykke pepperkaker du lager. Ta en titt mot slutten av steketiden så de ikke blir brent. Pepperkakene stivner litt og blir sprøere når de blir kalde.
Pepperkakejuletre
Lag et juletre av stjerneformede pepperkaker! Stikk ut stjerner i 3-4 forskjellige størrelser. Hvor mange kaker du vil lage, avhenger av hvor høyt treet skal bli, men du kan jo beregne 12-13 kaker. Hvis du vil lage en liten skog, er det fint at trærne er i litt forskjellig høyde.
Dekorer én og én pepperkakestjerne med melisglasur og legg dem oppå hverandre sånn at de former et tre. Legg de største først og de minste øverst. Sett gjerne en stjerne på høykant på toppen.
Farg melisglasuren med grønn konditorfarge, eller bruk hvit glasur hvis du vil ha et snødekt tre. Godteri i mange farger får treet til å se ut som et pyntet juletre. Hvit eller sølvfarget pynt blir som en fint og snødekt julegran.
Pepperkaker med glassmaleri
Med knuste sukkertøy kan du lage pepperkaker med et fint farget vindu!
Stikk ut en litt stor pepperkakefigur, for eksempel et hjerte eller en stjerne. Bruk en mindre form til å stikke ut et felt i midten av den store kaken. Legg de store kakene på et stekebrett med bakepapir. Lag et lite hull i toppen av pepperkakene hvis du vil henge dem i vinduet eller på treet til pynt.
Knus sukkertøy eller kjærlighet på pinne. Du kan bruke sukkertøy i flere farger, eller bare gå for én farge. Fyll hullet i midten av pepperkakene med knust sukkertøy. Sukkertøyene kan miste litt farge under steking, så det kan være en fordel å halvsteke kakene før du fyller på med sukkertøy.
Stek kakene ferdig som vanlig. Når de stekes, smelter sukkertøyene og blir til et fint, gjennomskinnelig glassmaleri. Pepperkakene er ekstra fine å henge i vinduet sånn at lyset skinner gjennom dem.
Pepperkakehus på koppen
Denne søte trenden tok helt av på sosiale medier! Lag et mini pepperkakehus og sett på kanten av koppen med varm drikke.
Du får kjøpt små former til pepperkakehuset, men du kan også tegne en mal og skjære det ut selv av Coops ferdige pepperkakedeig. Skjær ut veggene ca. 4-5 cm høye. Mål opp bredden på mønet og på sideveggene for å lage taket. Skjær ut en dør ca. 2 cm høy i begge endeveggene. Det er gjennom dørene du skal hekte fast huset på koppen.
Stek pepperkakene og lim dem sammen med melisglasur. Pynt huset som du vil.
Fyll koppen med varm drikke og træ dørene på det lille huset over kanten av koppen.
Du kan også gjøre det mye enklere. Stikk ut en liten pepperkakefigur, ca. 5 cm høy. Lag en spalte nederst, ca. 2 cm høy og 5 mm bred. Stek kaken og stikk spalten over kanten av koppen.
Server mens drikken er varm og pepperkaken er sprø.
Pepperkake på pinne
Det er faktisk morsommere å spise pepperkaker når de er på pinne!
Kjevle deigen ca. 3 mm tynn og stikk ut to og to like pepperkakefigurer. Legg dem oppå hverandre med en grillpinne i tre imellom. Klem pepperkakene litt sammen så pinnen sitter godt. Stek pepperkakene litt lenger enn vanlig ettersom de blir litt tykkere, ca. 12-13 minutter på 175 °C.
Slå dere løs!
Det er ikke sikkert barna syns det er så gøy med de vanlige pepperkakeformene. Det finnes mange morsomme kakeformer å få kjøpt, men dere kan også skjære ut deres egne. Kanskje har barna en hobby eller en figur fra en TV-serie eller dataspill de heller vil lage. La barna gå berserk med godteri og pynt i ulike farger. Coop har masse fargerikt og morsomt godteri.
Melisglasur som holder formen
Melisglasur som lages med eggehvite blir fastere og stivere enn om du lager den med vann. Dette kalles royal icing, og den er perfekt til pepperkakene.
- 1 eggehvite
- 300 g melis
- 3 ts sitronsaft
- Evt. noen dråper konditorfarge
Visp eggehviten lett så den skummer litt. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett melis og sitronsaft og pisk til melisglasuren er så stiv at den former myke topper og ikke faller sammen med en gang. Ha i noen dråper konditorfarge hvis du vil ha farge på glasuren. Hvis du tar litt glasur mellom fingrene, skal den føles litt seig.
Fyll glasuren i en sprøytepose med liten tipp, eller rull et kremmerhus av matpapir. Fyll kremmerhuset og klipp et lite hull i spissen på kremmerhuset.
Denne glasuren kan bruke til å pynte pepperkakene med. Den er også fin å lime sammen pepperkakehuset med. La pepperkakehuset stå 1 time og tørke før du pynter det. Da detter det ikke så lett sammen.
Sjokoladeglasur
Du kan også dekorere pepperkakene med sjokoladeglasur. Smelt en plate lys eller mørk kokesjokolade i mikrobølgeovn eller over vannbad. Fyll sjokoladen i en sprøytepose med liten tyll og pynt pepperkakene, eller dypp kakene rett i den smeltede sjokoladen.
Les også, slik baker du pepperkakehus
God pepperkakebaking!