Safting og sylting har fått en renessanse, og ripsgelé er blant de mest populære klassikerne. Det er kjempelett å lage, men det er én viktig ting du må vite om.

Ripsgelé er i vinden, og det er kanskje ikke så rart, ettersom rips finnes i annenhver hage fra nord til sør. Det er dessuten lett å lage, og kjempegodt sammen med alt fra brød og boller til ost og kjøtt.

Er du blant dem som har mer rips enn du trenger, er derfor ripsgelé en finfin løsning. Pass bare på at bærene ikke er for modne, da blir det nemlig vanskelig å få geleen til å stivne!

Ripsgelé er en populær klassiker. Det er kjempelett å lage, men det er én viktig ting du må vite om. Oppskrift på ripsgelé.

Helt rene glass

Men før du begynner  med bærene, bør du skru på stekeovnen (ja, du så riktig!) og sette på en stor kjele med vann.

– Det er nemlig veldig viktig at geleen helles på helt rene glass, forteller utviklingssjef Mette Bye i Røra Fabrikker.

Dersom glass og lokk ikke er helt rene, kan det føre til uønsket vekst av mikroorganismer som mugg og gjær. Disse vil forkorte holdbarheten, sier Bye, som understreker at syltetøy og gelé som har fått muggvekst ikke skal spises.

Ripsgelé er en populær klassiker. Det er kjempelett å lage, men det er én viktig ting du må vite om. Oppskrift på ripsgelé.

Den tradisjonsrike fabrikken i Trøndelag startet som et andelslag bestående av lokale bær- og grønnsaksdyrkere i 1938. I dag er det en moderne bedrift som produserer saft, syltetøy og juice som selges under Coops egne merker i alle Coops butikker.

Prinsippet med sterile glass er det samme uansett hva du skal sylte.  Utviklingssjef Mette Bye anbefaler derfor en tretrinns prosess:

Sterilisering av glass

 • Vask glassene godt, enten for hånd eller i oppvaskmaskinen.
 • Dypp glassene i en kjele kokende vann og sett dem på et stekebrett.
 • Tørk glassene i stekeovnen på 100 grader i ca. 10 minutter.

Også lokkene bør kokes. Er det Norgesglass med strikk, bør gummiringene dyppes i kokende vann tilsatt Atamon (konserveringsmiddel).

Ripsgelé er en populær klassiker. Det er kjempelett å lage, men det er én viktig ting du må vite om. Oppskrift på ripsgelé.

Lett som en plett

Da er faktisk den viktigste og vanskeligste delen av jobben gjort. Nå gjenstår en hyggelig, liten økt før du har en frisk og klar smak av sommer å hente frem når nettene blir lange.

Du bør imidlertid sjekke bærene før du begynner å sylte.

Sluttproduktet blir ikke bedre enn råvarene man putter inn i det! Smak på bærene, kontroller at de ikke har noen usmak, og sjekk at de er rene og friske før du setter i gang, sier Bye.

Ripsgelé er en populær klassiker. Det er kjempelett å lage, men det er én viktig ting du må vite om. Oppskrift på ripsgelé.

Dette trenger du:

 • Rips,  så mye du har
 • 3 dl vann pr. kg rips
 • 900 g sukker per liter saft

Slik gjør du:

 1. Legg en ren asjett i kjøleskapet, forklaring kommer i pkt. 6 
 2. Kok opp vann og bær sakte, og la bærene safte seg godt. Sil saften i finmasket sil, eller i et dørslag med et rent tørkehåndkle over. La det renne godt av.
 3. Mål opp hvor mye væske (ripssaft) det ble, og tilsett ca 90 gram sukker per dl væske.
 4. Kok opp under omrøring til alt sukkeret er smeltet. Fjern skummet på overflaten.
 5. Ta geletesten, for å sjekke at syltetysaften vil stivne til gel: Drypp en drpe p den avkjlte asjetten. Trekk en skje gjennom geleen. Hvis drpen ikke samler seg, er geleen klar. Om den samler seg, må du tilsette mer sukker og koke opp på nytt.
 6. Hell geleen på de rene og varme glassene og skru på lokkene.

Tips! Fyll opp noen små glass som du kan gi bort i gave eller sette på ostebordet!

Prøv ripsgelé på vaflene. Det smaker herlig friskt med en dæsj rømme.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!