Agurk – grønn, frisk og saftig

Agurk hører hjemme i salaten og på toppen av brødskiven, men ikke la deg stoppe med det. Agurken kan brukes på mange andre måter også, ikke minst som en frisk juice eller smoothie.

 

Agurk er knasende sprø. Det skal godt gjøres å finne noe friskere enn det. Den inneholder 97 prosent vann, nesten ingen kalorier og noe A- og C-vitaminer, kalsium og jern.

 

Fordi den inneholder så mye væske – faktisk mer enn vannmelon – så er agurken helt super i juice eller smoothie.

 

Du kan gjøre det så enkelt som å juice 1 slangeagurk og 2 pærer, 2 epler eller 4 gulrøtter, så har du tre friske og vitaminrike juicer som er fine for huden og også skal virke avgiftende. For å få enda litt mer smak kan du tilsette ingefær og frisk mynte.

 

En fantastisk deilig tørstedrikk med mild agurksmak får du vet å tilsette agurk i vannet.
Vask agurken og skjær lange strimler med ostehøvelen. Ha strimlene i en mugge med vann og sett den i kjøleskapet.

 

Agurksalat har du sikkert spist til laks og ørret, men salaten kan også spices opp med litt chili, ingefær og koriander, og den vanlige eddiken kan byttes ut med riseddik.

 

En frisk tzatziki er en super dressing til grillmaten, til stekt kjøtt og fisk, og i pitabrødet med masse annet godt fyll.

 

Til vanlig får vi den lange, grønne slangeagurken, men det dyrkes også snackagurker som er mindre og søtere. Sylteagurken er bitrere på smak og egner seg godt til nettopp sylting.

 

I Norge dyrkes agurkene i drivhus, og de sprøytes som hovedregel aldri. Det brukes i stedet nyttedyr, små insekter som holder skadedyrene unna. Akkurat det er godt å vite.

 

De fleste legger agurken i kjøleskapet, men det er egentlig altfor kaldt. Den trives best mellom 12 og 14 grader, så vanlig romtemperatur er faktisk for varmt. Men mange nye kjøleskap har gode soner hvor temperaturen ikke blir så kald som ned til 4 grader.

 

Agurken er plastpakket for å holde seg bedre. På den måten unngår man mye matsvinn.

 

artikkel_agurk2.png

 

 

Tropisk agurksalat

 

4 porsjoner

 

  • 1 slangeagurk
  • 1 mango
  • 1 avokado
  • ½ rød chili
  • 2 ss limesaft
  • 1 ts sukker
  • 1 ss olivenolje

 

  1. Skyll slangeagurken, skrell den og del den i terningstore biter.
  2. Del mango og avokado i tilsvarende store biter.
  3. Vask limen og riv skallet. Spar det til slutt. Drypp litt limesaft over avokadoen, så den ikke blir brun.
  4. Fjern frøene på chilien og finhakk den.
  5. Bland limesaft, sukker, olivenolje og chili, og visp til sukkeret er oppløst.
  6. Vend forsiktig dressingen med grønnsakene og frukten.
  7. Dryss limeskall over salaten til slutt.
  8. Salaten er god til laks og torsk.

 

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.
https://www.frukt.no/oppskrifter/tropisk-agurksalat/

 

 

Tzatziki

 

4 porsjoner

 

  • 1½ agurk
  • ½ ts salt
  • 3 dl gresk yoghurt
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ ts nykvernet pepper

 

  1. Riv agurken på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter. Press ut vannet.
  2. Bland agurk med yoghurt og finhakket hvitløk. Smak til med nykvernet pepper.
  3. Rømme i stedet for yoghurt gir en litt rundere smak. I stedet for gresk yoghurt kan du bruke
  4. vanlig naturell yoghurt og la den renne av i et kaffefilter så den blir litt tykkere.
  5. Frisk mynte er også godt i tzatziki.
  6. Spis den til all slags grillmat, stekt kjøtt og fisk og som dressing.

 

Oppskriften er hentet fra Matprat.
https://www.matprat.no/oppskrifter/sunn/tzatziki/

 

 

Grønn smoothie med agurk

 

2 porsjoner

 

  • ½ agurk
  • ¼ ananas
  • 3 dl eplejuice
  • 1 neve spinatblader
  • 6 basilikumblader
  • 4-5 isbiter

 

  1. Skrell og del agurken og ananasen i biter.
  2. Ha eplejuice i en blender. Tilsett agurk, ananas, spinat og basilikum.
  3. Kjør til en jevn smoothie.
  4. Hell på glass med isbiter.

 

 

Redaksjonen 07. jul 2020