Poteter – godt til det meste

Glem alt om at poteter er kjedelig. De kan krydres og bakes, friteres og moses, og en god saus er nesten bortkastet hvis du ikke kan mose poteten i den.

 

Mandel og Fjellmandel, Beate, Asterix, Folva og Gulløye, bittesmå poteter som koker på kort tid og de store som du baker i ovnen og spiser med masse deilig smør og rømme.

 

Så mange sorter, og mange har sin klare favoritt.

 

Kokte poteter er herlige å mose i sausen. Pommes frites er best med salt og ketchup, og fløtegratinerte poteter er en ren fest.

 

Server potetene som friterte kroketter, eller Hasselback med smør og krydder, saltbak dem i ovnen eller sprøstek tynne, tynne skiver og spis dem som snacks. Potetchips trenger ikke å komme fra pose.

 

Poteter er ikke lenger regnet som en av 5-om dagen, og mange har fått det for seg at poteter ikke er spesielt sunt. Men poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn hvit ris og pasta og er sånn sett mye mer nyttig for deg.

 

Poteten inneholder lite fett og metter godt. Den gir mindre kalorier enn ris og pasta, men akkurat som ris og pasta er den rik på stivelse og karbohydrater.

 

Poteten er en av de viktigste kaliumkildene vi har, og inneholder også noe magnesium, jern, folat og B6 i tillegg til mye C-vitamin.

 

Oppbevar dem mørkt og kjølig, gjerne i kjøleskapet, men ikke kaldere enn 3 grader. Den skal ikke ha det for fuktig for da kan den råtne, og ikke for tørt for da skrumper den inn.

 

Men så lenge den ikke er grønn – da danner den giftstoffer og skal ikke spises – så er en litt vissen potet fortsatt god i potetstappen.

 

artikkel_poteter2.png

 

 

Hasselback-poteter

 

4 porsjoner

 

  • 8 poteter
  • 2 ss olivenolje
  • 4 stilker timian
  • Salt og pepper
  • 2 ss smør
  • 2 ss parmesanost

 

  1. Sett ovnen på 220 grader.
  2. Skjær potetene i jevne, tynne skiver, men bare nesten igjennom. Et triks er å legge en spisepinne på hver side av poteten, så du ikke skjærer helt gjennom.
  3. Legg potetene i en ildfast form.
  4. Pensle med olivenolje og krydre med salt og pepper.
  5. Legg timiankvistene og litt smør på toppen.
  6. Stek potetene i ovnen i ca. 40 minutter. De skal være møre og sprø og gylne på toppen.
    Øs gjerne litt av smøret over potetene underveis.
  7. Dryss revet parmesan over mot slutten av steketiden.

 

 

Hjemmelaget potetchips

 

4 porsjoner

 

  • 8 poteter
  • 1 l olje
  • 2 ts salt

 

  1. Vask potetene godt, men du trenger ikke å skrelle dem.
  2. Skjær dem i tynne, tynne skiver. Du kan også bruke ostehøvel eller mandolin.
  3. Skyll skivene godt i iskaldt vann. La dem renne av og tørk dem godt med tørkepapir.
  4. Varm oljen til 140 grader i en stor kjele. Friter noen potetskiver av gangen, og snu dem i oljen slik at de blir jevnt stekt.
  5. Blir de ikke helt sprø etter en runde i frityren, kan du gjenta det.
  6. Bruk en hullsleiv for å ta potetskivene opp av oljen og la dem renne godt av. Krydre med salt, men prøv også paprika- eller chilipulver, hakket frisk rosmarin eller timian.
  7. Finner du blå poteter er det gøy å lage blå chips.

 

Oppskriften er hentet fra Matprat.
https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/hjemmelaget-potetchips/

 

 

Asiatisk potetsalat

 

4 porsjoner

 

  • 600 g kokte poteter
  • 2 vårløk
  • 6 reddiker
  • 1 grønn paprika
  • 1 grønn chili
  • 2 ss finhakket frisk mynte

 

Dressing:

  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss riseddik
  • 1 ss soyasaus
  • 1 lime
  • ¼ ts grovkvernet pepper

 

  1. Kok potetene, avkjøl dem og skjær dem i skiver. Du kan godt bruke potetene som ble til overs fra middagen dagen før.
  2. Finsnitt vårløken, skjær reddikene i tynne skiver og paprikaen i strimler. Finhakk chili og mynte. Bland alt med potetene i en bolle.
  3. Visp sammen olivenolje, sesamolje, riseddik og soyasaus. Tilsett revet limeskall og 1 ss limesaft. Smak til med pepper og eventuelt litt sukker.
  4. Vend poteter, grønnsaker og dressing lett sammen. Herlig blant annet til grillmat.

 

Oppskriften er hentet fra Matprat.
https://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/asiatisk-potetsalat/

 

Redaksjonen 07. jul 2020