Tomater – en liten sunnhetsbombe

Livet ville ikke vært det samme uten tomater – ingen ketsjup eller tomatsuppe, ikke noe tomatsaus på pizza eller tomatsalsa til tacoen. Tomater i alle former er attpåtil så sunt.

Det virker som en evighet siden, men kanskje er det bare et par tiår. Da var tomater kjedelige greier. De var i beste fall blekrøde og harde som klinkekuler. De smakte ikke stort og gjorde stort sett nytten som pynt på en brødskive.

 

Nå får du tomater i alle størrelser og fasonger, på stilk og uten. De modnes mye lenger før de kommer i butikken, og derfor har de både smak og farge.

 

Det er utrolig lett å gjøre noe godt med tomater. De passer alltid i en god salat eller på en enkel bruschetta med olivenolje, hvitløk, salt og noen friske basilikumblader.

 

Du kan ovnsbake dem og bruke dem som tilbehør til middagen.

 

Og ikke et vondt ord om tomatsuppe på pose. Den er vi vokst opp med alle sammen. Men det er veldig lett å lage sin egen.

 

Før ble stort sett alle tomater importert, men nå får du norske tomater fra mars til oktober.

 

De dyrkes stort sett i drivhus, og Jæren og Ryfylke er de store tomatprodusentene i Norge. Flere driver faktisk helårsproduksjon.

 

I Norge er det veldig sjelden de må bruke sprøytemidler. Man bruker nyttedyr for å ta knekken på skadedyrene i stedet. Det er godt for miljøet og godt for deg.

 

Tomater inneholder lykopen som er det som gir tomaten farge. Jo rødere den er, jo mer lykopen inneholder den. Lykopen er en sterk antioksidant som det forskes mye på, blant annet med tanke på om den kan redusere risikoen for visse kreftformer.

 

Tomater er kalorifattige, men inneholder mye kostfiber og vitamin C i tillegg til noe kalium.

 

Til og med ketsjup inneholder alle de gode stoffene fra tomatene, så det kan du spise med god samvittighet.

 

Ikke oppbevar tomatene i kjøleskapet. Det er for kaldt for dem, og de mister smak. La dem i stedet ligge på kjøkkenbenken. Da er det dessuten lett å la seg friste til å spise en tomat innimellom. Det er sunn snacks.

 

artikkel_tomater2.png

 

 

Hjemmelaget tomatsalsa

 

4 porsjoner

 

  • 8 modne tomater
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • 1 dl frisk koriander, hakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 lime, saften

 

  1. Hakk tomatene og ha dem i en sikt for å sile av overflødig væske.
  2. Bland alle ingrediensene godt.
  3. Sett salsaen i kjøleskapet i 1 time før servering.

 

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.
https://www.frukt.no/oppskrifter/hjemmelaget-tomatsalsa/

 

 

Tomatpai med tre oster

 

2 porsjoner

 

  • 1 pakke ferdig pizzadeig
  • 6-7 tomater
  • 1 dl blåmuggost
  • 1 pose fersk mozzarella
  • 1 ½ ts tørket oregano
  • 1 dl revet parmesan

 

  1. Sett ovnen på 220 grader.
  2. Rull ut pizzadeigen på en stekeplate med bakepapir.
  3. Skjær tomatene i skiver.
  4. Smuldre over blåmuggost.
  5. Riv over mozzarella.
  6. Fordel tomatskivene på toppen og dryss over oregano.
  7. Strø revet parmesan på toppen, og stek pizzaen i ca. 30 minutter.

 

 

Gazpacho – kald tomatsuppe

 

4 porsjoner

 

  • 1 kg tomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 300 g slangeagurk
  • 1 rød paprika
  • ½ rødløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 3 ss hvitvinseddik
  • Salt og pepper
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 dl brødkrutonger
  • evt. et par mynteblader

 

  1. Denne kalde suppen er rask og enkel å lage. Spis den som forrett eller en enkel middag på en varm dag. Du kan også ta den med på termos som turmat.
  2. Skåld tomatene ved å dyppe dem noen sekunder i fosskokende vann. Da er skallet lett å dra av. Avkjøl og skjær dem i biter.
  3. Finhakk en tomat til pynt.
  4. Skjær agurken i grove biter. Finhakk et par skiver til pynt.
  5. Skjær paprikaen i biter. Finhakk et par ringer til pynt.
  6. Hakk løk og hvitløk grovt.
  7. Ha alle grønnsakene i en blender. Ikke kjør den for lenge, for suppen skal være litt grov.
  8. Rør inn olje, eddik og krydder.
  9. Sett suppen i kjøleskap et par-tre timer før servering.
  10. Server med små grønnsaksterninger og brødkrutonger. Du kan også ha i en skje med knust is.

 

Oppskriften er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no.
https://www.frukt.no/oppskrifter/gazpacho---kald-gronnsaksuppe/

 

Redaksjonen 07. jul 2020